Degustace

 

Degustace piva - Senzorická analýza je vědním oborem, který mapuje způsob přenosu a zpracování informace o chuti daného výrobku.

Na senzorickém vnímání piva se při degustaci podílejí všechny lidské smysly, no, sluch asi ne.  Hmat se podílí na chuťovém vjemu prostřednictvím receptorů v ústech. Příkladem může být například parametr plnosti, chlebnatosti nebo naopak vodnatosti, nebo nasycenosti piva.
Z tohoto důvodu také hraje velmi důležitou roli teplota degustovaného vzorku, která je přímo předepsána v rozmezí 7 až 11 °C.
Vůně přímo souvisí s chutí. Někteří degustátoři dávají vůni dokonce větší přednost před vlastní chutí.


Degustátor nápojů pracuje hmatem - mechanoreceptory v ústech, čichem a chutí. Věk degustátora bývá nejoptimálnější kolem 40 let, mladý nemá zkušenosti. Zdravým způsobem života a pravidelným tréninkem si pak může člověk tyto schopnosti uchovat až do pozdního věku.
Ženy méně vnímají rozdíl ve sladkosti(slad) a více v hořkosti (chmel) a u mužů je tomu právě naopak.
A proč degustovat, když máme laboratoře? Odpověď je ve složitosti senzorického vnímání. V pivu bylo do současné doby identifikováno podle různých autorů 1 200 až 2 000 senzoricky aktivních látek (látky, které se podílejí, nebo mohou podílet na celkové chuti piva). Tyto látky na sebe vzájemně působí a ovlivňují se, a doposud neexistuje matematický model, který by dokázal uspokojivě předpovědět výslednou chuť výrobku. Sice již existují tzv. „elektronické nosy“, které dokáží identifikovat některé základní příchutě piva, nicméně výslednou chuť nejsou tyto přístroje zatím schopny ani odhadnout. Například pouze spolupůsobení dvou látek může mít až 6 variant.

  U piv se hodnotí jeho barva, čirost - průznačnost, či neprůzračnost,  pěnivost a stabilita pěny s její barvou,  vůně, chuť, plnost, říz, hořkost a vyváženost.

U vín se ještě hodnotí "tělo" a dochuť a musím říci, z vlastní zkušenosti, že u piva to též má svůj význam. Pokud pijete zajímavé pivo, které Vám při pití šmakuje a po napití mazlí ústa svoji výjimečnou dochutí, víte jaké si dáte k dobrému filmu, nebo jen tak prostě pro dobrou náladu. Jsem žena a přiznávám, že některé piva mne přímo okouzlily svoji hrou tónů i dlouho po napití a vím kde je vaří!  :-) 

   "Chuť patří obvykle mezi pocity libé souvidející s uvědomováním si žádosti po potravě či jiném ukojení smyslů  a souvisí s určitou předchozí zkušeností" 

zdroj: wikipedia

                                                                                                                                 

V naší PIVOTÉCE PAPI nabízíme DEGUSTAČNÍ BALÍČKY:

A to formou profesionální anonymní degustace a nebo hobby degustace a to dle dohody při objednávce.

Tento balíček obsahuje 12 vzorků piv + malé občerstvení sloužící jako neutralizátor chuti. Utopenci až na konec.

    Deset vzorků vybírá pivotéka a dva si vybere zákazník sám. K těmto vzorkům dostane formulář, kde si může  udělat své poznámky, jaké dojmy má z daného vzorku. Kdo zná dobrá piva  a je labužník, doporučuji si  tyto poznámky uchovávat a vědět "co mi chutná". Chuť piva hodně ovlivňuje počasí - teplo, zima, nebo jídlo, podle toho jak je člověk nasycen - množství a čím, a také k jaké příležitosti si pivo dá. Jetli chceme zahnat žízeň v létě po jízdě na kole, pak se volí méně sladové pivko a s menším nábojem (alkohol), naopak pokud chceme pivčo k dobrému filmu volíme si na večer hustší plnější, ale s menší dávkou alkoholu, ať neusneme a jinak je tomu po dobrém guláši. Pokud se naučíme rozeznávat vlastnosti piv, budeme potom vědět, kdy zvolit jaké to pravé.

     Profesionálně se dělá degustace třeba tak, že jsou 4 kola a v každém je po 5 pivech stejného typu, třeba výčepní světlé a to v daném  množství 1až1,5dcl. Tzn., že  ochutnáte 20x1,5dcl piva. Je to náročné a pro amatéry doporučuji 12x2 až 2,5 dcl. Pokud nemáte "profi" úroveň i tak to bude na dost. Piva jsou plná a silná - chce to prostě trénink, dodává Marta s úsměvem :-)

      Sortiment se v lednici aktuálně obměňuje, piva čerstvá a nefiltrovaná mají krátkou expirační dobu a díky tomu jsou ve Zlíně výjimečná a nedostupná v běžných obchodech. Na to jsou právě naše prodejny, pivotéky, aby umožnily dopřát si i těchto lahůdek.

   

       Tyto laskominy nejsou v žádném případě pouze pro muže. Ano, většina mužů  v naší české zemi  volí raději piva  tzv."plzeňských typů",  ale u žen tomu častěji bývá naopak. Ženy v pivu mají rádi tzv.plnost a sladovost, pokud nádech ovoce z dobře uvařené pšenice, potom radějí volí zdravé pivo, než obarvený rádoby zdravý džus. Piva typu ALE  jsou častěji oslavovány ženami, ale pivní znalci velice ocení piva typu IPA. Mnozí jsou překvapeni z velmi velké nekonečné rozmanitosti  vařených piv. 

       Degustace budou probíhat po otevírací době Pivotéky, tj. od 18 do 20 h ve všední dny a v sobotu od 8.00 do 18.00  a to dle domluvy předem.

       Objednávejte na tel.: 730800700

       Minimální počet osob je 2 + popřípadě řidič a maximální 4 + řidič. Pokud je člověk sám může se telefonicky domluvit a můžeme mu degustaci sjednat s někým dalším.  Takže i příjemný zdroj seznamování. Řidič si vstup neplatí a občerstvení pro něj bude připravené.